Bryndzove halusky...

15. března 2009 v 23:31 | Ross Hedvicek |  Clanky osvetove
Prave jsem prisel z obeda a mel jsem bryndzove halusky. Na zdurazneni bych rad pripomenul, ze "Rosta nikdy nekeca, jen obcas rika Cechum neuveritelne veci". Halusky. Dobre to bylo.

A prikladam dalsi fotografickou hadanku. KDE TO JE A CO TO JE?

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 George George | 15. března 2009 v 23:56 | Reagovat

Ja si ich budem robit na vikend, Bryndzu a oravsku slaninu mam zo Slovenska, muka a zemiaky su rovnake vsade vo svete :)

2 Kral Rucola Kral Rucola | 16. března 2009 v 3:06 | Reagovat

Uz dlho ma pozyva moj Hausarzt. Nechce vsak prezradit, odkial ma bryndzu. Odkial sa vzala v tom teple na Floride? Nevymyslas si Rosta tak trochu? Halusky na Floride, kto to kedy videl! O fantastickej oravskej - alebo aspon vazeckej - slanine uz ani nehovorim, len snivam!

Podozrievam mojho byvaleho suseda a kedysi dobreho kamarata, ktory robil lekara v South Africa (Durban), kam zdrhol cez Juhoslaviu, ze v tej Afrike zomrel nedostatkom halusiek. Uz doma sme ho nazyvali "bryndzovy kral", lebo v hltani tohto jedla sa mu nikto nevyrovnal.

3 Kral Rucola Kral Rucola | 16. března 2009 v 3:09 | Reagovat

Podla aut na tej fotke by to mohol byt ten svetoznamy zachytny lager pre utecencov pri Viedni? (Ja som tam nikdy nebol, mna strcili do Arsenalu za Ost Bahnhofom, ale tak to tam mohlo asi vyzerat.

4 Milan Milan | 16. března 2009 v 3:29 | Reagovat

Je to v Rakousku,nadvori uteceneckeho tabora Traiskirchenu.Tento obrazek mam zaryty do smrti.I kdyz jsem tam byl,jen 5 dni.

5 Milan Milan | 16. března 2009 v 3:31 | Reagovat

Jeste dodatek.Doporucoval bych zhlednout serial "Konec dlouhych prazdnin".

6 Boris Wolfgang Dobak Boris Wolfgang Dobak | E-mail | 16. března 2009 v 6:18 | Reagovat

Re: Kral Rucola

To nádražie sa volá Südbahnhof. A 18. 12. 2009 ho na pár rokov zatvoria kvôli totálnej rekonštrukcii.

7 Hanka Hanka | E-mail | 16. března 2009 v 8:30 | Reagovat

To je Traiskirchen, neda se to vymazat z pameti.

8 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 8:33 | Reagovat

Je to v Praze na Náměstí republiky, a dva cikáni tam kradou blinkr vod auta.

9 kopac M. kopac M. | 16. března 2009 v 9:05 | Reagovat

Hanka & Co. - ano, nahore pod strechou byla karantena, za temi maniky AFCR s pani Brandeis.

10 Hanka Hanka | E-mail | 16. března 2009 v 9:26 | Reagovat

Hezke vzpominky :-)

11 kopac M. kopac M. | 16. března 2009 v 10:07 | Reagovat

Jo. A taky horrorky. Vedle tech schodu postavaly mamy s kocarky a taky tam jednou mezi ne padla shora plna pixla nealkoholickeho napoje. Nastesti mimo kocarek.

12 Mischa.Conor Mischa.Conor | E-mail | 16. března 2009 v 10:46 | Reagovat

Vidím, že brynzové halušky sbližují názorovou jednotu :-D Ale souhlasím, že onomu "malému bramborovému nic" s lahodnou bryndzou a domácí slaninkou, jak to dělávala moje slovenská babička, se jen tak něco nevyrovná. Bryndzu si nechávám vozit ze Slovenska a domácí

slaninku posílají bratranci, když zapíchnou prasátko. V Čechách se sice dá bryndza koupit i vážená, ale připadá mi chuťově jiná. A nejvíc mě uzemnila nabídka jednoho supermarketu, kde nabízeli v kelímcích "tavenou" bryndzu, což považuji za naprostou zhůvěřilost, a žinčicu, u které jsem si přečetla složení a nestíhala se divit. Kravské mléko, konzervanty , barviva, zvýrazňovače chuti!!! Ani bych se nedivila, kdyby tam rovnou napsali:"Vyrobeno ze syntetických materiálů s použitím ovčích aromat!" :-( A když už jsme u toho jídla, poprosím vaše labužnické chuťové buňky, nemáte někdo recept na "golubky"???? Babička je dělávala v zelném listě, ale vím, že se dělají i v paprikovém lusku. Preferuji první verzi. Nevzpomínám si už, jak se dělala ona lahodná omáčka a co všechno tam patří. Děkuji předem.

13 kopac M. kopac M. | 16. března 2009 v 10:47 | Reagovat

To by mohlo frcet: Tovarna na ovci (a jina podobna) aromata.

14 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 12:17 | Reagovat

To 12: Ty zvýrazňonače chuti jsou nejlepší. Například nejraději mám glutaman sodný. Ovšem když se člověk podívá na slovenskou brynzu mikrosopem, diví se, že se nemusí prát s biologickým osazenstvem předtím, než se mu to podaří aspoň částečně narvat do huby. Za zjištěné sušené kravské mléko v potravinách Vám kdysi v rakousko uhersku sebrala potravinářská komise licenci.

15 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 12:19 | Reagovat

Opravuji, glutaman amoný. Po glutanamu sodném se jen zvrací.

16 Jenda Jenda | 16. března 2009 v 13:00 | Reagovat

Kroutím nad vámi hlavou, resp. si připadám jako mezi rekreanty hotelu Jezerka v „Dovolené s Andělem“.

Česká jídla je to poslední po čem bych vzdychal, jsou jako takový Marvan. Snad akorát u nás božské, mezinárodního uznání se jim však (ještě) nedostalo.

Ne, opravdu, nemluví ze mne ta všude připomínaná zapšklost, ale z každé země, kde jsem byl si vzpomenou na něco jedinečného, jen u nás mne nic nenapadá.

Když jsem jel v 1980 poprvé z Curychu do Prahy, tak mne jedna známá požádala abych ji přivezl gumové hady a její sestra chtěla žužu.

Doufám, že teď chápete ty nostalgiky co bookují retrodovolenou s ROH.

17 kopac M. kopac M. | 16. března 2009 v 13:36 | Reagovat

Jendo: Decka si zase z Cech prala vzdycky Kofolu, ale ted uz ji nemaji rada a nechavaji lezet.

18 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 14:01 | Reagovat

Ve Svycarsku se spotrebuje 334 gramu Aromatu na osobu (Mononatriumglutamat) a nikdo nezvraci. Svycari jsou urcite mnohem zdravejsi nez Cesi.

19 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 14:12 | Reagovat

Jendo proc Ti Krystlik nenadava odpornych upravencu?

Neni mi jasne jak jsi uz 1980 mohl jet legalne do Cech? 12 let pobyt v CH nez muzes vubec zadat obcanstvi (rekneme ze jsi prisel v 19 a ten rok do 20 se pocita dvakrat, takze jsi mohl uz zadat 1979) Einbürgerung trva dva roky a zbaveni obcanstvi CSSR jeste jednou rok. Nejak schazi dva roky. Nebo ti bylo 1968 min nez 19?

20 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 14:37 | Reagovat

Muze nekdo objasnit znacku zluteho auta? Ziguli to neni. Ze by Simca?

21 Jaromir Masa Jaromir Masa | E-mail | Web | 16. března 2009 v 15:13 | Reagovat

Uz vim, proc se Slovaci osamostatnili: aby jim zustala vsechna ta slanina i bryndza.

Nehlede na to, ze se tim vic vydelava na vlakach, , postovnem, telefonech atp.

22 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 15:26 | Reagovat

Nikoliv, citili se porad jako jednicka na desetikorune. Ta ma vedle sebe taky nulu.

23 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 16:30 | Reagovat

To 18: Vezměte si od nějakého lékaře/ patologie/ vzorek žaludeční sliznice, vložte do teplé destilované vody, přidejte na špičku nože glutamátu sodného, a nechtě někde v termostatu na 40 stupních. Druhý den se zděsíte. Zkuste totéž s glutamanem amoným, a budete mít ten glutamát sodný docela rád. Jak jste přišel na to, že "švýcaři jsou zdravější než češi" ? Nepřipadá Vám to jako dosti obecné a nevěrohodné tvrzení? Kdybych to měl někomu tvrdit, označil bych třeba věk, oblast nemocí.....

24 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 16:42 | Reagovat

[23] A vysledky s NaCl respektive NH4Cl?

25 OM OM | 16. března 2009 v 16:44 | Reagovat

[17] kopac M.

Dnešní Kofola není vůbec špatná, docela mi chutná.

26 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 16:46 | Reagovat

"a budete mít ten glutamát sodný docela rád"

Contradictio eo ipso?

27 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 17:00 | Reagovat

O Kofole se říká, že se v ní prej dají leptat destičky plošných spojů. Bohužel mi to dělají externisti, tak jsem to ještě nezkoušel, ale starý hliníkový desetník zmizí za dva dny.

28 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 16. března 2009 v 17:01 | Reagovat

To 26:Sypte si ten glutaman třeba z pytlíku na chleba,a dobrou chuť, já jsem Vám jen navrhl triviální pokus...

29 Denner für Penner Denner für Penner | 16. března 2009 v 17:24 | Reagovat

[27] To dela Coca Cola take a k tomu to je vynikajici Rostumwandler (Phosphorsäure).

30 Der Fallschirmjaeger Der Fallschirmjaeger | 16. března 2009 v 19:29 | Reagovat

Life is oczenj pretty in KOJETIN CITY.

31 Milano Milano | E-mail | 17. března 2009 v 2:10 | Reagovat

Traiskirchen. Auto nacouvalo do stromu, kdyz jsem jel za frau Beba fur documenten nach USA.cca 1979-1980?

32 Kral Rucola Kral Rucola | 17. března 2009 v 2:20 | Reagovat

Ad 6 (sex?) BWD

Samozrejme som myslel Südbahnhof, som halt somar! (To je asi tym - byvalym? - delenim sveta na vychod a zachod, ze som sa preklepol.) Ale Arsenal, to je richtig, to bol ohromny "hotel"! (To, co som ale zazil vo Viedni, to stalo za vsetky drobne. Pretoze sme mali so sebou kojenca a Rakusania to mysleli s nami dobre, tak nas vozili po celej Viedni za ucelom ubytovania, z jednej hroznejsej diery do druhej. Takze sme s radostou potom ten Arsenal akceptovali.

Südbahnhof je zrejme treba renovovat, ved to odjakziva bolo architektonicke Fehlleistung. Nehovorim o spojoch na zapad - cely den tam museli ti z Bratislavy cakavat na prepojenie na Wiener Walzer a trepat sa s batozinou po schodoch(!).

EU myslim rohodla v prospech bryndzi ako chraneny titul, podobne ako sampanske, oder?

33 Luis Luis | 17. března 2009 v 5:43 | Reagovat

Teda chtel bych vedet, co je na haluskach s brynzou dobre. Jak jsem to cetl, tak se mi automaticky vyrazila husi kuze po celym tele. Kdyz si na to vzpomenu , specialne s tim na Liptovsky Mikulas..... nikdy vice takovou drastickou dietu a takova podivna jidla.

Dalsi takova nezapomenutelna specialita byly klofty po dalmatsku. Musim jit ty vzpominky zahnat cokoladou.

34 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 17. března 2009 v 7:28 | Reagovat

Tady v Praze na Václaváku prodává brynzu nějakej slovák se špinavýma rukama, a já bych řekl, že by se to mohlo používat před běžeckými závody jako zatím světově naprosto neznámý doping...

35 kopac M. kopac M. | 17. března 2009 v 7:48 | Reagovat

Rukola: Lager Traiskirchen nebyl arsenal, ale puvodne kadetka K&K ozbrojenych sil.

36 Ross Hedvicek Ross Hedvicek | E-mail | 17. března 2009 v 15:06 | Reagovat

Na obrazku je vnitrni dvur Traiskirchenu, jak mnozi poznali. Ty dvere vzadu vedly do izolace, ale ta byla az nahore v patem patre. To zlute auto je stare Volvo. Ten fousaty je Rosta Rus, z byvaleho Gottwaldova, behem par mesicu potom uz z Australie. Ten otoceny zady je nas prideleny estebak, ja se jmenoval uz nevim, my jsme mu rikali "ty curaku". Prozradil se tim, ze predstiral, ze emigroval pres Jugosku a pritom ji videl jen tak na mape.  Snazil se vyzvidat na kazdeho, co mohl, vtipalci jako ja mu vypraveli nepravdepodobne pribehy o tom, jak se v Hranicich na Morave pripravuje ozbrojene povstani proti komunistum a jak jsou vsichni povstalci ozbrojeni americkymi zbranemi ukryti ve Zbrasovskych aragonitovych jeskynich a ze heslo je "Uuuuu". Vratil se do Ceska jeste v cervenci.

37 kopac M. kopac M. | 17. března 2009 v 16:50 | Reagovat

Jo. A temi druhymi dvermi se lezlo do kuchyne. Vzpominam si, jak mne po karantene ostrihal takovy roztreseny holic a ja mu podepsal, aby za mne dostal od statu 15 silinku.

A taky na pytlik s darem americkeho lidu - nacinim na holeni, cisteni zubu a snad stepovani ponozek, uz presne nevim.

38 Der Fallschirmjaeger Der Fallschirmjaeger | 17. března 2009 v 17:50 | Reagovat

vy jste to meli pohodlne : dary emerickeho lidu, holice zdarma, zalatane ponozticzky a vlozticzky

39 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 17. března 2009 v 18:12 | Reagovat

To 37: Nechci být impertinentní, ale nebělili Vám taky po přechodu hranic zuby peroxidem močoviny, a neměřili to stupnicí bělosti ? Tady to dělala svým najatým českým obchodním agentům emerickýá  firma s mejdýlkama Procter a Gambel. A hend pak na psychiatrické školení o pozitivním myšlení, a metodách, jak se stát během roku milionářem. Kolega to absolvoval, přežil to ve zdraví, milion samozřejmně nevydělal, a cítil se prej v tý náhlý svobodě a demokracii a přílivu kapitalizmu prej jako mexičan. pak mu ještě vopadala zubní sklovina, a brácha Procter mu to nechtěl zaplatit ..

40 kopac M. kopac M. | 17. března 2009 v 20:22 | Reagovat

38 / padavka: Jo, a na krizovatku 'na stojku', v pul dvanacte do fronty na kalorie, kazdou stredu igelitak s pracim praskem, ...

41 Ivan Loffler Ivan Loffler | E-mail | 17. března 2009 v 21:36 | Reagovat

Ad 2: Pane Krali, velicenstvo, pan Hedvicek asi pouziva zdejsi nahrazku brynzy, ktere se rika feta a je to recky syr a daji se s nim, spolecne s baconem upechtlit slusne halusky. ackoliv ja je nerad.

42 kopac M. kopac M. | 17. března 2009 v 22:18 | Reagovat

Haluska se rekne rusky galuska, ne?

43 Ross Hedvicek Ross Hedvicek | E-mail | 17. března 2009 v 22:37 | Reagovat

Zadny feta cheese - vsechno originalni materialy primo ze Slovenska - importovany letecky pouze pro mne na mou zadost. Only in America :-)

44 R.J. R.J. | E-mail | 18. března 2009 v 0:51 | Reagovat

Pro Mischu Conor, recept na golubce. Zelí rozebereme na jednotlivé listy, dáme na pářáček, propaříme, aby změkly, po vychladnutí vyřízneme košťál,dáme dva listy na sebe,na ně dáme vrchovatou lžíci mletého masa, stejné jako na karbanátek či sekanou,zabalíme to mleté a dáme do pekáčku,takto ho zaplníme,hezky jeden vedle druhého. Dáme kousek másla,podlejeme vodou a pečeme v troubě,do vysmahnutí,pozor,nepřipálit! Pak uděláme rajskou omáčku, někdo na slano, někdo na sladko,já dávám přednost na sladko , přidávám do rajské povidla pro sladkost a barvu, perník mletý na zahuštění,místo jížky. K tomu buď rýži, nebo domácí houskový knedlík. "Mohu" oboje. Jinak to nechce šetřit do mletého masa slaninou a cibulkou, oboje drobně pokrájené, když do masa přidáte ještě mleté uzené,tak čtvrtinu množství, bude to vynikající. Takže, dobrou chuť. Jinak chodím na "Neviditelného Psa" Mám nick R.J.jsem tam skoro denně, tak Vám rád zodpovím další dotaz, ohledně vaření. Jsem huba mlsná, třicet let doma vařím, to víte, pečlivá mužská ruka. I tchýně si pochvaluje,když přijede.Fakt,nekecám. Tak ještě jednou, dobrou chuť Vám přeje R.J.

45 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 18. března 2009 v 7:57 | Reagovat

To43: Se slovenskou brynzou je praktické objednat si současně endiaron. Viděl jste technologii výroby ? / a nebo technologii výroby švýcarských sýrů?/

46 kopac M. kopac M. | 18. března 2009 v 12:25 | Reagovat

Jak kterych syru. K originalnim primo z hor by se vyplatilo znat bacu osobne.

47 Souckova Souckova | E-mail | 18. března 2009 v 17:38 | Reagovat

halušky mam take rada,ale nejedla jsem bohuzel slovensky original,jen kdyz jsem je koupila v Delvite jako hotove jidlo.Brynza samotna se da take zakoupit,je dobra s tmavym chlebem.

48 Denner für Penner Denner für Penner | 18. března 2009 v 18:41 | Reagovat

[46] Za mlada jsem vyrobu syra na salasi videl. Arcit to bylo na 2000 m. n. m. byla vyroba hygienicka (vyrabeli Bündner Bergkäse). Pouze kour z ohne pod kotlem v salasi se nedal delsi dobu vydrzet.

49 Boris Wolfgang Dobak Boris Wolfgang Dobak | E-mail | 18. března 2009 v 21:47 | Reagovat

Re: Kral Rucola

Najnovšie info - Südbahnhof sa nebude rekonštruovať ale definitívne búrať...

http://www.youtube.com/watch?v=BoOUsc9BSXk

50 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 20. března 2009 v 20:16 | Reagovat

To 48: Zamlada? Doufám, že to nebylo v jednačtyřicátým, když sejmuli Heydricha. Pokud chcete říci, že "tenkrát zamlada"  se dodržovaly hygienické předpisy, nehnojilo se, a nepančovaly se suroviny... ..

51 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 20. března 2009 v 20:19 | Reagovat

Ještě TO 48: Říká Vám něco pojem "tekutý kouř" ? Z německa sem do čech toho chodí plné vagony plastových dvěstělitrových kanistrů.

Anebo znáte vynikající a levný konzervant A300 ? / kyselina sírová dle ISO 9001 !/

52 Denner für Penner Denner für Penner | 20. března 2009 v 23:46 | Reagovat

[50] Bylo to v Graubünden 1977. Meli kravy, ktere se pasli kolem salase, rano je podojili a odpoledne uz varili syr.

Neco podobneho jsem videl 1983 jako vojak asi 500 m nad Jaunpassem, mezi Charmey a Gstaad.

V Charmey vam zmrzlinovy pohar polevali hustou smetanou misto slehacky.

Svycarsko je sice male ale da se uniknout civilizaci celkem rychle do hor (zatim).

53 Denner für Penner Denner für Penner | 20. března 2009 v 23:49 | Reagovat

[51] Cesi by za euro  prodali svou babicku. Neremcejte  a  zacnete se  branit. Mate neco jako demokracii ale  potrebujeto dosud nekoho aby vam vladnul.

54 kopac M. kopac M. | 21. března 2009 v 9:29 | Reagovat

Kravy se pasli - je na nem videt, ze ho odvlekli po prvni tride.

56 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 22. března 2009 v 19:18 | Reagovat

Mně se vždycky nejvíc líbil slogan: Amerika - země svobody. / Doufám, že si nemyslíte, že si vládnete sám. To je zvláště v zavedených demokraciích značně ošidné../.

Kdysi mi kolega líčil například svobodu a pořádek v Anglii: Tam prej nemůže bejt demonstrace, protože by přišel jejich Boby, a řek demonstrantům, aby se rozešli. A oni by se okamžitě rozešli. / tak dokonale to neměli zmáknutý ani komunisti.../.

57 Denner für Penner Denner für Penner | 22. března 2009 v 23:11 | Reagovat

Ve spojenem kralovstvi je skutecne svoboda (dodnes tam nemaji obcanske prukazy) ale ohledne demostraci jste naletel.

58 Bavič Kaiser Bavič Kaiser | 24. března 2009 v 11:59 | Reagovat

Vtip není dostatečně dobrým vtipem, pokud není dostatečně dlouho opakován.

59 Indyjones Indyjones | E-mail | 1. dubna 2009 v 16:30 | Reagovat

/34/ si fakt bavic :-(

60 Dad Dad | 8. dubna 2009 v 15:50 | Reagovat

zvlastni - uteceneckej tabor ve Vidni mne napadl jako prvni, a to jsem tam nikdy nebyl. Snad to znam z nejakejch dokumentu.

Zluty auto neni Volvo, nybrz Audi.

61 Matt Matt | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 15:20 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama